Antibiotika i Odontologien - en nødvendighed?
I takt med at diskussionen om antibiotikaresistens vokser, står sundhedsfaglige personer over for øget pres i forhold til at anvende stærke medicinske præparater med omhu.

Spørgsmålet om det stigende antibiotikaforbrug er særligt relevant inden for tandlægefaget, hvor en opgørelse – DANMAP 2022 – har afsløret et bemærkelsesværdigt løft i antibiotikaforbruget. Men er det stigende forbrug en nødvendighed, eller et tegn på en glidebane i holdningen til udskrivning af antibiotika?
Dette blogindlæg er skrevet på baggrund af kurset “Antibiotika med odontologisk relevans” undervist af Samuel Azuz.
Før man kan svare på spørgsmålet om nødvendigheden af forbruget af antibiotika, er der nogle områder man først skal have afklaret.
Forstå det orale mikrobiom før antibiotikavalg
Mundhulen er en kompleks verden af mikroorganismer, hvor en delikat balance hersker. Disse mikrober spiller en vigtig rolle i oral sundhed og sygdom. Derfor er forståelsen af mundhulens flora afgørende, når man vælger den korrekte antibiotikabehandling. Det handler ikke kun om at bekæmpe infektioner, men også om at opretholde en sund mikroflora.
Tandlæger i Danmark rækker ofte ud efter en specifik palette af antibiotika, herunder beta-lactamer som amoxicillin, på grund af deres effektivitet mod et bredt spektrum af bakterier i mundhulen. Alternativer til beta-lactamer, såsom makrolider, overvejes også i tilfælde af allergi eller resistens. Valget af antibiotikum skal derfor ikke kun ledes af bredspektret effektivitet, men også af en dyb forståelse for de specifikke mikrober, der er involveret i den enkelte patients tilstand.
Profylakse vs. behandling
Skillelinjen mellem profylakse (forebyggelse) og behandling af infektioner er afgørende, men ofte sløret. Profylakse handler om at forhindre en infektion før den opstår, typisk før invasive procedurer, der kunne introducere bakterier til blodbanen hos patienter med særlig risiko. Behandling, på den anden side, er reaktionen på en eksisterende infektion.
Rationel anvendelse af antibiotika kræver forståelse for, hvornår profylakse er berettiget, og hvornår en mere direkte behandlingsmetode er nødvendig. Det betyder, at tandlæger skal være dygtige til at vurdere den enkelte patients risiko og tilstand for at træffe den mest passende beslutning. Dermed undgår man unødig antibiotikabrug, som kan føre til resistensudvikling.
Antibiotikaresistens er en voksende bekymring, der kræver omhyggelig overvejelse af hver enkelt recept på antibiotika. Ved at dykke ned i mundhulens mikrobielle landskab og skelne mellem behovet for profylakse versus behandling, kan tandlæger træffe informerede beslutninger, der beskytter deres patienters sundhed uden at bidrage unødigt til resistensproblematikken. Det er en balancegang, men med den rette viden og tilgang kan tandlæger spille en nøglerolle i bekæmpelsen af antibiotikaresistens.
Samuel Azuz gør dig meget klogere på området i hans seneste kursus “Antibiotika med odontologisk relevans”, som du kan se med et medlemsskab lige her